PET NEOBIČNIH ČINJENICA O PSIMA

PET NEOBIČNIH ČINJENICA O PSIMA

1. Ni jedan pas nema istu njušku. Vrh njihove njuške ekvivalent je ljudskom otisku prsta – svaki je unikatan, s jedinstvenim „naborima“.

2. Pseće osjetilo njuha neusporedivo je bolje nego ljudsko. Tako nos čovjeka u prosjeku ima 5 milijuna receptora mirisa dok npr. njuška jazavčara ima čak 125 milijuna receptora mirisa. Njihov centar u mozgu zadužen za njuh 40 je puta veći od našeg.

3. Mahanje repom nije uvijek znak dobrog raspoloženja. Od malena su nas učili kako je pas sretan što nas vidi ako maše repom. To može, ali i ne mora biti tako. Stručnjaci su otkrili kako mahanje repa na desno obično znači da je pas sretan, dok mahanje repa na lijevo odaje da je pas prestrašen. Ako nisko maše repom to najčešće znači da se osjeća nesigurno i pomalo ugroženo. Izrazito brzo mahanje repom praćeno stiskanjem mišića i proširenim zjenicama može signalizirati agresivno raspoloženje.

4. Psi imaju šesto čulo za nevolju. U jednoj velikoj anketi čak je 76 posto vlasnika pasa potvrdilo da se njihovi ljubimci ponašaju čudno prije velikog nevremena, a 50 posto reklo je da predosjećaju nevolju, lošu situaciju pa čak i bolesti. U takvim situacijama psi najčešće nekontrolirano cvile, pokušavaju se sakriti ili pronaći neko sigurno mjesto, ne žele se odvojiti od vlasnika ili ga pak pokušavaju maknuti s mjesta na kojem se nalazi.

5. Psi sanjaju, baš kao i ljudi. Primijetili ste da se vaš ljubimac trza u snu? To najvjerojatnije znači da sanja. Istraživači su otkrili kako psi i ljudi imaju sličan obrazac spavanja te sličnu aktivnost mozga tijekom spavanja. Ustanovili su i da manje vrste psa sanjaju puno češće od velikih pasa

administrator

    Related Articles

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *