NAJBITNIJA PORUKA ZA PROCES USPOSTAVLJANJA DOBRIH NAVIKA KOD PSA

NAJBITNIJA PORUKA ZA PROCES USPOSTAVLJANJA DOBRIH NAVIKA KOD PSA

Kada pričamo o psihologiji psa i načinu na koji psi doživljavaju svet oko nas, onda ne možemo, a da ne spomenemo osnovnu činjenicu da su psi robovi navika. Tu najvažniju činjenicu, mnogi ljubitelji pasa apsolutno zaboravljaju i dodeljuju svome psu razne epitete i tako ih poistovećuju sa čovekom.

Nažalost, upravo tu, u najranijem životnom dobu jednog psa počinju problemi u komunikaciji između njega i njegovog vlasnika.
Dajući mu sve slobode, a ne zahtevajući ništa za uzvrat, smatrajući da će ih pas zbog toga poštovati, a samim tim i slušati, otvaraju se vrata za rađanje samovolje koja u različitosti od karaktera pasa može da zadaje mnoge probleme u komunikaciji.

Ovog puta vam prenosimo, možda najbitniju, poruku koja je veoma važna za proces uspostavljanja dobrih navika kod psa, a koja glasi:

DELUJTE PREVENTIVNO I NIKADA NE DOZVOLITE VAŠEM PSU DA URADI ONO ŠTO VI NE ŽELITE DA URADI

Samo preventivnim delovanjem, u komunikaciji između čoveka i psa, možemo da postignemo rezultate. Svaka vrsta slobode koju neki pas ima i radi nedozvoljene radnje, proizilazi iz činjenice da mu je njegov vlasnik to i dozvolio.

Ne uzdižite svoga psa do takvih visina, poistovećujući njegovu inteligenciju sa čovekom, jer ipak i uvek, on je samo životinja kojom upravljaju nagoni: za opstankom, za lovom, plenom, čuvanjem, parenjem, igranjem i slično.
Ako svome psu dozvolite slobodu da radi stvari koje su iz njegove perspektive dopuštene, on će stvoriti i takvu vrstu navike
. Dajte mu 1 % slobode – on će to iskoristiti. Dajte mu 100 % slobode, a da od psa ne zahtevate ništa, on će i to iskoristiti, i to, svaki procenat.

Zato, bez obzira koliko svako od nas voli svog psa i želi da mu priušti najbolji život i još bolji suživot, uz obostrano poverenje i prijateljstvo, jedini način da u tome budete uspešni, jeste put na kojem vi morate da se predstavite psu kao njegov vođa. Vi njemu, a ne on vama!

administrator

    Related Articles

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *