Pit bull

Pit bull

Mnogi ljudi imaju strah od pitbulova, ali je dobrim dijelom on posljedica predrasuda i pogrešnog predstavljanja ove rase u javnosti.

S druge strane, za lošu reputaciju ove rase pasa, krivi su i neodgovorni vlasnici. U svakom slučaju, mi ćemo pokušati da raskrinkamo postojeće mitove o pitbulovima.


1. Pitbul je rasa koja “grize”

U pitanju je mit. Prema rezultatima testa temperamenta izvršenog u 2012. godini, 86,8 odsto pitbulova savršeno je prošlo testove socijalizacije, agresivnosti, stabilnosti, društvenosti. Poređenja radi, 85,2 odsto zlatnih retrivera i 80,1 odsto škotskih ovčara imalo je pozitivne rezultate tokom istraživanja.

2.Pitbulovi više napadaju od drugih rasa

Takođe se radi o mitu koji je “raskrinkala” Američka vetrinarska asocijacija istraživanjima koja su potvrdila da ni jedna rasa ne napada učestalije od ostalih. Stepen agresivnosti isključivo zavisi od pojedinačne sklonosti psa i njegovog vaspitanja.

3. Pitbulovima se “zaključava” vilica pri ugrizu

Prema riječima dr I. Ler Brisbina sa Univerziteta u Gruziji, koji je stručnjak za obuku, ponašanje i anatomiju ove rase, nekoliko studija sa temom strukture lobanje i zuba pitbulova pokazalo je da se ni po čemu ne razlikuju od anatomije drugih rasa. Oni imaju sasvim uobičajenu strukturu vilice (kostiju, zuba, mišića) pa samim tim nema razloga da se povjeruje u to da će se njima vilica “zaključati”, dok nekom drugom psu neće.

Evo još nekih podataka o ovoj rasi:

1. Ovo su najčešće zlostavljani psi

Prema podacima Humanog društva SAD, pitbulovi su najčešće zlostavljani psi posljednjih godina. Čak 70 odsto njih bude podvrgnuto eutanaziji u gradskim azilima samo zato što pripadaju toj rasi.

2. Nekada su bili “dadilje”

Od 1900. godine, psi ove rase bili su poznati kao “dadilje” jer su bili tolerantni, brižni i nježni sa decom. Ovo potvrđuje i dječija kinematografija, kao i literatura.

3. Pitbul nije rasa

Pitbul nije rasa nego zajednički naziv za američkog pitbul terijera, stafoda, bul terijera i buldoga.

4. Ujed pitbula u medijima

Ujed pitbula skrene mnogo veću medijsku pažnju od napada bilo kog drugog psa. Tokom četvorodnevnog novinarskog istraživanja zaključeno je da se svaki od tri fatalna napada pasa koji nisu bili od strane pitbulova spominju svega jednom, dok će se napad ovog psa pomenuti 230 puta u lokalnim, ali i međunarodnim medijima.

Pitt Bull

Istina o pit bullovima

ASCPA.org, najpoznatija svjetska organizacija koja se bavi zaštitom životinja u svojoj ‘istini o pit bullovima’  detaljno opisuje put kako je pasmina predodređena da pomaže ljudima postala najomraženija na svijetu i sinonim za opasnost.

Pit bull – porijeklo pasmine

Preci pit bullova dolaze iz Engleske, a u Sjevernu Ameriku donijeli su ih engleski doseljenici. Psi potiču od engleskih buldoga. 

Istoričari vjeruju da je riječ o snažnim psima koji su ljudima pomagali da love krupnu divljač, ali koristili su ih kao pomoć mesarima, kojima su ovi psi pomagali čuvati i kontrolisati stoku. Nažalost, koristili su ih u borbama u kojima su se psi suprotstavljali bikovima, medvjedima i drugim velikim divljim životinjama.

Da ne bi bilo zabune tadašnji engleski buldozi nemaju nikakve veze s današnjim engleskim buldozima.

Početkom 19. vijeka u Engleskoj su takve borbe zabranjene. Nažalost, rođen je tada novi krvavi sport – borbe u kojima su se psi borili međusobno.

U želji da stvore pse koji će biti snažni poput buldoga, ali puno lakši i okretniji, čime bi dobili prednost nad suparnicima u ringu pojedinci buldoge ukrštaju s terijerima – stvoreni su tako prvi ‘pit bullovi’.

Glavne karakteristike pasmine: snaga, izdržljivost, hrabrost i pouzdanost.

Pit bull danas

Većina stručnjaka slaže se kako su te karakteristike zadržali i današnji pit bullovi. Iako ih mnogi ne priznaju kao pasminu pit bullovi su prepoznatljivi po širokoj lubanji, snažnoj čeljusti i snažnom ‘zdepastom’ tijelu prekrivenom kratkom dlakom.

Koriste se kao psi za različite vrste sportskih aktivnosti kao što su agility, flyball, ‘pseći frizbi, ali jednako dobro snalaze se u takmičenjima poslušnosti. Ukratko, riječ je o svestranom radnom psu koji traži puno aktivnosti.

Zašto je pit bull ‘opasna pasmina’?

Svaka pasmina stvorena je s određenom svrhom, ali i pored pasminskih predispozicija ( izgled i temperament) svaki pas ima svoju osobnost. Neki su agresivni, a neki plašljivi. Neki su druželjubivi, a neki se vole držati po strani.

Isto se odnosi na pit bullove koji kao pasmina imaju genetske predispozicije da budu borbeni. To ne znači da ne postoje nježni i miroljubivi pit bullovi koji se dobro slažu s ostalim psima i drugim ljubimcima, ali i ljudima.

Socijalizacija psa

Upravo je na ljudima, konkretnije vlasnicima da agresivno ponašanje svojih pasa prema bilo kome spriječe ranom socijalizacijom. 

Zato se preporučuje pse što kasnije odvojiti od majke, braće i sestara. Još dok su štenci treba ih upoznati s drugim psima koje će shvatiti pozitivno.

Aspca.org kao ponašanje dobro socijalizovanog psa navodi primjer  pseće svađe koja je iz igre prerasla u sukob. Većina socijalizovanih pasa i nakon toga će se nastaviti igrati s drugim psima. Pas koji se kao štene nije družio s drugim psima ili se družio premalo nakon sukoba s jednim psom može ‘zamrziti’ sve ostale te prema njima iskazivati strah popraćen agresivnim ponašanjem.

Osim sa psima i drugim ljubimcima pse treba što ranije upoznavati i s drugim situacijama s kojima će se tokom života susretati u urbanim sredinama. 

Za koga je pit bull?

Vlasnicima, pogotovo ako im je pit bull ili američki stafordski terijer prvi pas preporučuje se da obavezno upišu školicu u kojoj će njihov pas naučiti osnovne vježbe poslušnosti. Vlasnik će naučiti kako komunicirati i raditi sa svojim novim ljubimcem. Važno je da se pritom koriste samo pozitivne metode u kojima se ne koristi fizička sila jer iako izvana možda izgledaju opasno mnogi ‘opasni psi’ ustvari su jako osjetljivi.

Nakon savladavanja osnovnih poslušnosti psima svakodnevno treba omogućiti puno vježbe za tijelo koje je atletski građeno.

Pit bullovi zahtijevaju puno aerobnih vježbi te se preporučuju sportistima rekreativcima koji trebaju partnera za trčanje i bicikliranje, a mogu se koristiti za učestvovanje u agilityju ili nekoj drugoj psećoj disciplini.

Uz fizičku aktivnost pit bull treba puno vježbi za mozak poput traženja sakrivenih predmeta.

Neznanje ili nedostatak vremena nisu opravdanje jer dolaskom u ruke neodgovornih vlasnika bilo koji pas može postati opasan. Kod pasmina poput pit bullova greške se skupo plaćaju.

Svjedoči o tome podatak da se nalazi na vrhu ljestvice pasmina koje su u SAD – u ubile najviše ljudi.

Kako odabrati psa?

Nažalost, većina pasmina pa tako i pit bull nabavlja se prvenstveno zbog izgleda. Pritom se zanemaruje njihov karakter, a karakter i potrebe ove pasmine takve su da vlasnik ne smije dozvoliti da bilo šta krene po zlu.

Uzimajući u obzir njihove genetske predispozicije, veličinu i snagu ugriza većina pasmina koja se iz bilo kojeg razloga sukobi s pit bullom završiće tragično – s teškim povredama. Pit bull, bio kriv ili ne završit će na optuženičkoj klupi.

Budući da je riječ o pasmini koja je u većini država zabranjena ili za nju vrijede posebna pravila vrlo često to znači i najgore – eutanaziju psa.

Pit bull je zajednički naziv za tri pasmine

Poznamo ih jednostavno kao pit bullove, ali taj se naziv koristi za tri pasmine – američki pit bull terijer, američki stafordski terijer, stafordski bull terijer, kao i za sve ukeštene između ove tri pasmine. Američki pit bull terijer je uzgajan da bude snažan i otporan na bol, zbog čega je korišten u lieglanim borbama pasa, američki stafordski terijer je pravi porodični pas, koji ipak ne može odoljeti zovu drugih pasa na borbu, dok je stafordski bull terijer najmanja vrsta pit bulla. Svi pit bullovi su nastali ukrštanjem bulldoga i terijera.

Pit bull ima najjači stisak vilice

Kao izuzetno snažna pasmina, pit bullovi imaju i nevjerovatno jak stisak čeljusti koji iznosi 900 kg/cm2. Za poređenje, rotvajler ima 500 kg/cm2 a vučjak 250 kg/cm2. Stisak pit bulla je jednak pritisku hidraulične prese za krivljenje lima!  

Pit bullovi su ratni veterani

Tokom Prvog svjetskog rata pit bull je bio maskota američkih vojnika, koji su se svojom hrabrošću poistovjećivali s ovom pasminom. Međutim, osim što su bili maskote pit bullovi su i sami aktivno učestvovali, te su pasmina koja je dobila najviše odlikovanja! Posebno se istaknuo Stubby koji je sam spasio cijeli vod od gasnog napada, izvlačeči jednog po jednog vojnika, te je ujedno i zarobio njemačkog špijuna. Tokom rata Stubby, koji je dobio čin narednika, je ranjen dva puta, a nakon rata je svoju penziju proveo u Bijeloj kući.

Poznati su po herojskim djelima

Stubby nije jedini pit bull kojeg možemo nazvati herojem. Weela, ženka pit bulla ja za vrijeme svog života spasila 32 čovjeka, 29 pasa, tri konja i jednu mačku. Popsicle, je kao petomjesečni pas pronađen gotovo smrznut u frižideru da bi kasnije postao jedan od najpoznatijih policijskih pasa zahvaljujući kojem je, jednom prilikom, otkrivena pošiljka kokaina vrijedna 130 miliona dolara! Norton je spasio svog vlasnika koji bi preminuo od opasne alergijske reakcije na ugriz pauka, dok je D-Boy svojim tijelom zaštitio porodicu i primito tri metka od provalnika!

Da li je američki pit bul terijer pas za vas?

Ništa ne može biti dalje od istine. Dezinformacije i strah izazvan djelovanjem manjeg broja pasa čiji su vlasnici kriminalno nemarni ljudi, izazvale su usvajanje zakona protiv ove rase u velkom broju gradova i zemalja širom svijeta.

Kao vlasnik jednog Američkog Pit Bul terijera morate biti svjesni da će se sretati sa bjesnim i neprijateljski raspoloženim ljudima koji su loše informisani o ovom divnom psu. Ovo nije rasa za svakoga, posebno za one koji nisu spremni da investiraju vrijeme u obuku i socijalizaciju, i koji im ne mogu ili neće obezbijediti konzistentne čvrste smernice.

Kada se podižu sa pravilnim treningom, Američki Pit Bul predstavlja odličnog pratioca za djecu. On je pun ljubavi i nježan je sa ljudima, ali je često loš pas čuvar zbog njegove želje da pozdravi svaku osobu koja se nalazi na vratima. Američki Pit Bul je odan i lojalan svojoj porodici, i ako je potrebno, braniće ih do smrti.

Američki Pit Bul voli djecu – ne mislimo za doručak. Stabilni, energični i tolerantni, oni su idelani drugovi. Kao i kod svakog psa, bilo koje veličine i rase, djecu u njihovoj blizini ne bi treblo ostaviti bez nadzora.

Ovi psi su izuzetno inteligentni i sa lakoćom nauče sve komande i trikove. Oni imaju radost za životom i vole da budu uključeni u sva dešavanja oko njih. Američki Pit Bul održavanja umiljatost i u odraslom dobu, što predstavlja pravu radost živjeti sa njima.

Jednom kada upoznate ovu rasu, zapitaćete se kako ste ikada mogli živjeti bez nje.

Bitne informacije

  1. Vrsta: Terijer
  2. Visina: 35 do 60 centimetara
  3. Težina: 10 do 60 kilograma
  4. Životni vijek: 12 do 16 godina

Izor (Nezavisne novine)

administrator

    Related Articles

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *