VELIKI SKANDAL U POŽAREVCU: Teraju ljude da izbacuju pse i mačke na ulicu!

VELIKI SKANDAL U POŽAREVCU: Teraju ljude da izbacuju pse i mačke na ulicu!

„Psi su naša veza s rajem“, napisao je čuveni književnik Milan Kundera, a nemoguće je izbrojati sve knjige, filmove, ali i priče iz stvarnog života o prijateljstvu, ljubavi i vernosti između čoveka i njegovog četvoronožnog ljubimca. Ipak, za sve to, očigledno, nisu čule vlasti grada Požarevca, gde se pre nekoliko dana saznalo da je na snagu stupila, po mišljenju većine građana, skandalozna odluka Skupštine grada koja stanovnicima ograničava broj kućnih ljubimaca koje mogu da drže u stanu.

Prema odluci objavljenoj u Službenom glasniku 19. februara, stanari Požarevca od sada mogu da imaju najviše jednog četvoronožnog ljubimca i podmladak do tri meseca, na vratima će morati da im piše „čuvaj se psa“, a ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na povocu.

Sagovornici Kurira smatraju da se ovim nanosi ne samo psihološka trauma vlasnicima već Požarevcu preti i to da na hiljade napuštenih pasa i mačaka luta ulicama grada.

Predstavnica udruženja Požarevačke šapice Dušica Đorđević Popović navela je za Kurir da su ljudi već počeli od očaja da izbacuju svoje ljubimce na ulicu.- Na kraju odluke postoji deo u kom se pominje prelazni period od šest meseci da se građani prilagode odlukama i da Grad obezbedi park za šetnju kućnih ljubimca. Požarevac ima državno prihvatilište sa kapacitetom od 150 životinja, ali bolje da ne pričam o uslovima tamo. Sprovođenje odluke će, navodno, kontrolisati komunalna policija – rekla je Đorđevićeva.

Prema rečima Sanje Radosavljević, volonterke u udruženju za zaštitu životinja Enimal reskju, Požarevac će se suočiti s velikim brojem pasa i mačaka na ulici, a nejasno je šta je gradske vlasti podstaklo na ovako neobičnu odluku. – Većina građana svoje kućne ljubimce smatra članovima porodice koje sada moraju da izbace na ulicu. To može da ostavi teške psihičke posledice na ljude, a zamislite tek decu koja su odrastala s nekim psom ili mačkom i sada moraju da ih se odreknu, i još treba da izaberu koja životinja će završiti na ulici ako ih imaju više. To su velike traume za ljude. Postoje neodgovorni vlasnici koji u stanovima drže mnogo životinja, time smetaju komšijama u zgradi i njih treba zakonski sankcionisati, ali većina građana je odgovorna i ne treba da ispašta zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca

Izvor : Kurir

administrator

    Related Articles

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *