Novosti

Štetno dejstvo električne ogrlice za pse

Električna ogrlica izgleda kao standardna ogrlica koja ima malu kutiju s dve metalne elektrode pričvršćene na njega. Ogrlica je dizajnirana da se nosi oko vrata psa tako da elektrode prodiru u krzno psa i pritisnu direktno kožu psa. Kada se aktivira, postoji potencijal od 1500 volti do 4500 volti preko elektroda, što dovodi do bolnog električnog udara. Neke ogrlice mogu čak imati I veće napone. Nažalost, nemoguće je potvrditi napone električnog  udara jer su proizvođači vrlo tajnoviti u pogledu količine napona koje njihovi sistemi primenjuju, a ne smemo zaboraviti da oni to rade samo radi profita. Osim što šokiraju vašeg psa, ove ogrlice mogu izazvati opekotine, što se može primetiti na psima koji nose ove uređaje.

Nema sumnje da električne ogrlice prouzrokuju bol I da mora biti dovoljno bolan da bi izazvao promenu u ponašanju.

Ogrlice za trening sa psima na daljinsko upravljanje koriste odašiljač. Pritiskom na dugme na predajniku, može se isporučiti električni udar sa udaljene lokacije. Zvučni signal se može oglasiti pre električnog udara. Fiziološki će telo psa reagovati na isti način kao i ljudsko kada je pod stresom. Stres uzrokuje povećanje hormona kortizola kao i druge biohemijske promene. Povećani nivo kortizola povezan je i sa povećanim agresivnim ponašanjem. Iako takva kazna može privremeno zaustaviti loše ponašanje, često izaziva nove i dodatne probleme.

Naučnici koji provode istraživanje o električnoj ogrlici su dokazali da pas pored bola ima dugotrajne efekte stresa do te mere da je pas nastavio da povezuje svog vlasnika sa strahom i anksioznošću dugo nakon što je primao električne udare. Električni šok često izaziva anksioznost kod psa. Uzrok tog bola je često povezan sa onim na čemu je pas bio usredsređen u vreme kada je došlo do električnog šoka. To može biti I nešto potpuno bezazleno kao što je drugi pas, komšijine mačke, čovek ili dete koje prolazi pored vašeg dvorišta. Ako pas trči prema detetu s namerom prijateljskog pozdrava, a u tom trenutku primi električni udar, vrlo je verovatno da će vaš pas povezati taj bol sa tim detetom, što može usloviti dalju agresivnost prema deci. Čak iako postoji zvučni signal, to može stvoriti još više uznemirenosti i anksioznosti kod psa.

Deljenjem ovog teksta utičete na svest ljudi o upotrebi električnih ogrlica I štetnom psiho-fizičkom dejstvu koje one proizvode kod pasa.

administrator

  Related Articles

  0 Comment

  Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Na ta sa , novembar 15, 2022 @ 9:13 pm

   Ja sam kao klinka na poklon dobila haskija, rasu koja je poznata po tome da nece da slusa, i isto nisam htjela da čujem za elektro ogrlice, davilice sa bodljama i sl, a sve blaze metode nisu uspjele+sto ja nisam stroga i samo sam je mazila bez ikakvog autoriteta. Rezultat: problematičan pas sa 4,5 godina, mora biti zavezan/box da ne davi susjedove kokoške, a da šeta ne zna n i k a k o, iz dvorišta pobjegne. Moji roditelji hoće da je se reše i rešenje nemam.
   Susjed ima 3. psa, umiljata, voljena, ne izlaze iz dvorišta, a od kad ih ima samo jedan je dresiran bez ‘sile’, ‘na nagradu’ jer je bio dobar ‘od sebe’, a dva electričnim ogrlicama jer im nije mogao ništa, kao ni ja svom psu. A susjed sigurno ne bi trpio da ga pas maltretira, kao što sam ja pustila. Rezultat: on nema nikakve probleme i psima je dobro
   Šta je za tvrdoglavog psa bolje? Da se nauči ponašat i bude kućni ljubimac ili da se umazi pa da kasnije pravi probleme i bude napušten.
   A P E L: ne kupujte djeci haskija ako ga nećete vi dresirat i ako nemate strog stavi ne znate sa psima, a deci:
   ako dobijete haskija poklonite ga starijim ljudima koji vole pse dok je još štene

   • Djoka Proka , avgust 18, 2023 @ 8:19 am

    Odličan komentar i dobar savet! Svw je tako kako ste rekli!

   • Djoka Proka , septembar 4, 2023 @ 7:49 am

    Hvala na sjajnom komentaru iz kojeg zrači iskrenost i ljubav prema psu!

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *